Συχνές Ερωτήσεις
Παρακαλούμε διαβάστε παρακάτω τις Συχνές Ερωτήσεις που μπορεί να καλύπτουν κάποιες από τις απορίες σας. Αν δεν σας καλύπτουν, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
- με email στο info@supfun.gr
- τηλεφωνικά στο 6976 006266 και στο 6976 006323
- συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας.
Πόσο κοστίζει η αποστολή ενός SUP;
Πραγματικά, όλα εξαρτώνται από τη διεύθυνση αποστολής και τις διαστάσεις της τελικής συσκευασίας. Το Supfun.gr θέλει να σας απαλλάξει από αυτή την έγνοια και προσφέρει δωρεάν μεταφορικά σε όλες τις παραγγελίες από 100 ευρώ και επάνω. Οπότε απλά διαλέξτε το SUP που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες και… have fun!
Σε πόσες μέρες θα λάβω την παραγγελία μου;
Η ACS παραδίδει συνήθως σε έως 3-4 εργάσιμες μέρες σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Για δυσπρόσιτες περιοχές, μπορεί να χρειαστεί 1-2 ημέρες παραπάνω.
Σε περιόδους εξαιρετικά αυξημένης κίνησης (π.χ. περίοδος εγκλεισμού, λόγω κορωνοϊού), υπάρχει περίπτωση η παράδοση να καθυστερήσει. Σε αυτή την περίπτωση το Supfun.gr δεν φέρει κάποια ευθύνη.
Μπορώ να επιστρέψω ένα προϊόν που αγόρασα;
Παρακαλούμε διαβάστε την πολιτική επιστροφών του Supfun.gr.
Πώς θα προστατεύσω τη φουσκωτή σανίδα μου; Τι πρέπει να γνωρίζω;
Μία φουσκωτή σανίδα SUP καλό είναι να φουσκώνεται έως 15psi πριν τη χρήση και έπειτα, όταν αποθηκεύεται, σε περίπτωση που δεν θέλετε να την ξεφουσκώσετε τελείως, να την ξεφουσκώνετε τουλάχιστον λίγο για να μην είναι μονίμως υπό πίεση. Επίσης, καλό είναι να την αποθηκεύετε σε ένα σκιερό μέρος χωρίς άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού που ο ήλιος καίει πολύ. Ακόμα, μην ξεχνάτε να ξεπλένετε τη σανίδα μετά τη χρήση με γλυκό νερό για να απομακρύνονται τα αλάτια, τα οποία διαβρώνουν το υλικό μετά το πέρας των χρόνων.
Όταν ξεφουσκώνετε τελείως ένα SUP, τότε πρέπει πάντα να το κάνετε κουλούρα από την πλώρη προς την πρύμνη και να βεβαιωθείτε ότι έχει εκτονωθεί από μέσα όλος ο αέρας.
Πώς να αποθηκεύσω τη φουσκωτή σανίδα μου;
Είναι καλό να αποφύγετε να αποθηκεύετε τη σανίδα σας σε ζεστά μέρη. Αποφύγετε να αφήνετε τη σανίδα σας μέσα σε μία τσάντα και μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή γκαράζ. Ειδικά το καλοκαίρι, μην αφήνετε τη σανίδα μέσα στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα, διότι λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών, το υλικό μπορεί να στρεβλώσει ή το χρώμα να φθαρεί/θαμπώσει. Το καλύτερο μέρος να αποθηκεύσετε, για παράδειγμα, τη φουσκωτή σας σανίδα είναι διπλωμένη μέσα στο πορτ-μπαγκάζ, που είναι σκιερό μέρος και δεν έχει άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Βεβαιωθείτε ότι η σανίδα αερίζεται.
Το χειμώνα, τα πράγματα είναι πιο απλά και εύκολα, μιας και δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζέστη όπως το καλοκαίρι, οπότε είτε στην αποθήκη σας, είτε σε ένα χώρο του σπιτιού, πάλι διπλωμένη μέσα στη θήκη της, μπορεί να αποθηκευτεί οπουδήποτε.
Πώς να μεταφέρω τη σανίδα μου;
Οι σταθερές σανίδες μεταφέρονται, εφόσον δεν υπάρχει επαρκούν μήκους αποθηκευτικός χώρος στο αυτοκίνητό σας, στη σχάρα του αυτοκινήτου σας. Ποτέ μια φουσκωτή σανίδα SUP δεν τοποθετείται στις σχάρες του αυτοκινήτου, για να δεθεί και να μεταφερθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο! ΠΟΤΕ! Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ πιθανό να πάθει στρέβλωση η πρυμνιαία καμπυλότητα. Για τον ίδιο λόγο, ποτέ μην τοποθετείτε τη σανίδα ανάποδα καθισμένη στη θάλασσα και μην πατάτε, χοροπηδάτε ή κάθεστε πάνω της με το σώμα σας ή άλλα βάρη αντικειμένων.
Πώς επισκευάζω τη σανίδα μου;
Οι σανίδες είναι δύο ειδών, φουσκωτές και σταθερές. Τις φουσκωτές τις επισκευάζουμε με τον ίδιο τρόπου που θα επισκευάζαμε ένα σκασμένο λάστιχο στο ποδήλατό μας. Αρχικά, τρίβουμε ελαφρά με το γυαλόχαρτο που υπάρχει στο κιτ επισκευής το σημείο όπου χάνει αέρα το φουσκωτό μας. Στη συνέχεια, βάζουμε την ειδική κόλλα και το pad επάνω στο σημείο και φροντίζουμε να πιεστεί καλά. Για να το πετύχουμε αυτό, μπορούμε να τοποθετήσουμε δύο ξυλάκια και έναν σφιγκτήρα, ώστε να γίνει σωστά η κόλληση. Σε περίπτωση που η ζημιά είναι μεγαλύτερη, απευθυνόμαστε στους ειδικούς!
Για σταθερές σανίδες, αρχικά καθαρίζουμε και απομακρύνουμε όποια κομμάτια έχουν σπάσει. Φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας είτε ένα ειδικό σωληνάριο από μαστίχα εποξική την οποία πλάθουμε και βάζουμε πάνω στη ζημιά ή εποξική κόλλα δύο στοιχείων, αυτή που είναι δύο σωληνάρια ταυτόχρονα. Αναμειγνύουμε την κόλλα και την απλώνουμε πάνω στο σημείο όπου έχει γίνει η ζημιά. Αυτή είναι μία προσωρινή λύση, για να κάνουμε σερφ μέχρι το τέλος της σεζόν ή για το διάστημα των διακοπών μας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πάμε τη σανίδα μας σε ειδικό, προκειμένου να κάνει σωστά την επιδιόρθωση.
Ποιες συνθήκες είναι επικίνδυνες και γιατί;
Το SUP είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές άθλημα, αρκεί όπως και σε καθετί που κάνουμε, να τηρούμε κάποιους κανόνες ασφαλείας. Πρώτο και βασικό που πρέπει να κάνουμε, είναι να γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας. Ο βασικός κίνδυνος που έχουμε με το SUP είναι να υπερβάλλουμε για τις δυνατότητές μας και να απομακρυνθούμε πολύ από την παραλία, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιστρέψουμε στη συνέχεια πίσω. Αυτό, όμως, μπορεί να συμβεί και παρά τη θέλησή μας, όταν ο άνεμος φυσάει από την στεριά προς τη θάλασσα και μας παρασύρει στα βαθιά. Κατά συνέπεια, σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και να είμαστε αρκετά κοντά στη στεριά, μιας και το να ταξιδέψουμε κόντρα στον άνεμο δεν είναι τόσο εύκολο, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι.
Άλλο σημείο που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν κάνουμε SUP χωρίς leash, ειδικά σε συνθήκες που ο άνεμος είναι στεριανός και μπορεί να απομακρύνει το σανίδι από εμάς, αλλά και σε περιπτώσεις που θέλουμε να φύγουμε λίγο πιο μακριά από την παραλία. Το leash μας κρατάει κοντά στο μεγαλύτερο σωσίβιο που θα μπορούσαμε να έχουμε, που είναι το σκάφος μας. Αν σκοπεύουμε να κάνουμε μεγάλες αποστάσεις σε επικίνδυνες συνθήκες από άποψη κύματος και ρεύματος, καλό είναι να έχουμε έναν τρόπο με τον οποίο ασφαλίζουμε και το κουπί πάνω μας. Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, να είναι και το κουπί δεμένο με ένα leash είτε πάνω μας είτε στο σκάφος, για να μην χάσουμε το μέσο πρόωσής μας.
Τέλος, αν το πρόβλημα με τον στεριανό άνεμο είναι μία φορά επικίνδυνο σε αυτούς που κωπηλατούν με σταθερό SUP, είναι πέντε φορές πιο επικίνδυνο σε αυτούς που κωπηλατούν με φουσκωτό SUP. Τα φουσκωτά SUP εξέχουν περισσότερο από το νερό, είναι πιο εύκολο να παρασυρθούν στα βαθιά και πιο δύσκολο να κρατήσουν την πορεία τους κόντρα στον αέρα.
Ποιο είναι το μέγιστο βάρος του αναβάτη σε μία σανίδα SUP;
Το μέγιστο βάρος του αναβάτη σε μία σανίδα SUP εξαρτάται από τον όγκο του και το υλικό κατασκευής του. Άλλες μεταβλητές που μπορεί να επηρεάζουν είναι η τεχνολογία κατασκευής της σανίδας, η χρήση της (family, touring, κ.λπ.) και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει η παρακάτω παραδοχή:
1 λίτρο όγκος = 1 κιλό βάρος
Με βάση αυτό, μία γενική αρχή που ισχύει καθαρά εμπειρικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται επίσημος κανόνας, είναι η παρακάτω:
για φουσκωτές σανίδες SUP καλό είναι να υπολογίζουμε τουλάχιστον επιπλέον 100L από το βάρος του αναβάτη. Για σταθερές σανίδες SUP υπολογίζουμε τουλάχιστον επιπλέον 60L από το βάρος του αναβάτη.